Η εκπαίδευση έγινε Εύκολη

Οι ξένες γλώσσες που θα μάθετε ευκολότερα

Easyteach   2015-06-19

Back

Γίνετε πολύγλωσσος με λίγη προσπάθεια και αποκτήστε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι στην Ελλάδα κάτι δεδομένο στις μέρες μας και οι περισσότεροι γνωρίζουμε τουλάχιστον αγγλικά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων μιλά μια ξένη γλώσσα (μεγαλύτερο ποσοστό στις νεαρότερες ηλικίες) και το 22% δύο, ενώ το92% των μαθητών διδάσκονται ξένη γλώσσα στο σχολείο.

Έχοντας, λοιπόν, ενεργό στο μυαλό μας τον μηχανισμό εκμάθησης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το γλωσσικό μας οπλοστάσιο και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον επιχειρηματικό στίβο. Πώς όμως θα γίνει αυτό χωρίς πολλή προσπάθεια;

Οι γλώσσες που ακολουθούν είναι σχεδόν όλες ευρωπαϊκές και οι ευκολότερες να μάθουμε είναι, φυσικά, οι λατινογενείς λόγω της συγγένειάς τους με τα ελληνικά. Όμως, η γνώση των αγγλικών χρησιμοποιείται ως «γέφυρα» για άλλες, όπως τα νορβηγικά, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στα, πιο σύνθετα, γερμανικά. Τα δε ιταλικά και ισπανικά καθιστούν ευκολότερη την εκμάθηση των γαλλικών. Ακολουθώντας μια λογική σειρά στην εκμάθηση, θα μπορείτε να συνεννοείστε σχεδόν σε κάθε γλώσσα της ηπείρου με σχετική άνεση.

Για την ιστορία, δυσκολότερες ευρωπαϊκές γλώσσες -με την έννοια ότι είναι «στρυφνές» ή δεν μοιάζουν με καμία άλλη- είναι τα ουγγρικά, τα φινλανδικά και τα τσέχικα. Οι γλώσσες με κυριλλικό αλφάβητο, όπως τα ρωσικά, έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ενώ οι ασιατικές ακολουθούν τελείως διαφορετική φιλοσοφία.

Ας δούμε τις ευκολότερες γλώσσες που μπορούμε να μάθουμε.

 

1. ΙΣΠΑΝΙΚΑ

 

Έχουν τους ίδιους φθόγγους με τα ελληνικά -χωρίς τις «ενδιάμεσες» προφορές που βρίσκουμε σε άλλες γλώσσες- φωνολογικά μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, η σύνταξη είναι παρόμοια και η «μουσικότητα» (το πώς ακούγεται, δηλαδή, μια πρόταση ως σύνολο) είναι εντυπωσιακά όμοια. Για αυτό και η μεταφρασμένη στα ελληνικά ισπανική λογοτεχνία διατηρεί πλήρως την ατμόσφαιρα και το ρυθμό διήγησης του πρωτότυπου.

Εκτός από εύκολη, είναι και πολύ διαδεδομένη καθώς ομιλείται από 400 εκατ. ανθρώπους σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, ενώ είναι η δεύτερη πιο διαδομένη γλώσσα στις ΗΠΑ με 40 εκατ. κατοίκους της να την μιλούν ως πρώτη.

 

2. ΙΤΑΛΙΚΑ

Όπως και τα ισπανικά και άλλες λατινογενείς γλώσσες, τα ιταλικά είναι πολύ κοντά στη φιλοσοφία των ελληνικών και το λεξιλόγιό τους έχει πολλά κοινά στοιχεία. Η προφορά τους είναι σχεδόν πάντα φωνητική -αυτό που βλέπεις, αυτό προφέρεις-, το αλφάβητο έχει 21 γράμματα και ο τρόπος εκφοράς μοιάζει με τη γλώσσα μας, για αυτό στο εξωτερικό πολλές φορές μας περνούν για Ιταλούς.

Επιπλέον, η Ιταλία είναι η 4η οικονομία στην Ευρώπη, με κραταιά βιομηχανία, εξαιρετικά πανεπιστήμια και -μόλις ξεπεραστεί συγκυρία της κρίσης- πολλές ευκαιρίες για εργασία και business.

 

3. ΑΓΓΛΙΚΑ

Είναι η γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο, ακούμε συνεχώς στην τηλεόραση και τραγουδάμε από μικροί ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική. Δεν είναι απλή, είναι γεμάτη παραξενιές, ανώμαλα ρήματα και τύπους που δεν έχουμε στα ελληνικά (π.χ. το causative form). Όμως η εξοικείωσή μας μαζί τους από μικρή ηλικία την κάνει μέρος της ζωής μας και τελικά φτάνουμε σε υψηλό επίπεδο κατανόησης και ομιλίας προτού καν τελειώσουμε το Γυμνάσιο.

Η χρησιμότητά τους, δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, είναι δεδομένη και παγκόσμια.

 

4. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

Η μόνη της δυσκολία μπορεί να είναι τα μακρόσυρτα φωνήεντα που αλλάζουν τονισμό στη μέση της λέξης, αλλά, κατά τα άλλα, είναι σχετικά απλή και μοιάζει αρκετά με τα ιταλικά και τα ισπανικά. Όπως και στα ελληνικά, η ερωτηματική μορφή μπορεί να προκύψει απλώς αλλάζοντας τον τόνο της φωνής, π.χ. το «πάμε στο σπίτι» γίνεται ερωτηματικό χωρίς αντιμετάθεση λέξεων: «πάμε στο σπίτι;», ενώ μπορεί επιπλέον να έχει άλλη έννοια ανάλογα με τη λέξη όπου θα δώσουμε έμφαση (στο «πάμε» ή στο «σπίτι»).

Επιπλέον, η Βραζιλία είναι πια η 6η οικονομία στον κόσμο και έχει υπέροχες παραλίες…

5. ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ

 

Για όσους γνωρίζουν αγγλικά, η μετάβαση στα νορβηγικά είναι απροσδόκητα ομαλή, καθώς έχουν παρόμοια σύνταξη και δομή, αλλά με απλούστερη γραμματική. Τα ρήματα δεν κλίνονται σε αριθμό ή γένος, ενώ οι χρόνοι είναι πάντα θέμα μιας κατάληξης.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου διαδεδομένη. Μάθετέ τη αν η εργασία σας είναι στον τομέα της ενέργειας και του πετρελαίου (η Νορβηγία είναι 1η στην Ευρώπη σε παραγωγή) και θέλετε να αποκτήσετε στρατηγικό πλεονέκτημα.

 

6. ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Δεν είναι εύκολη γλώσσα, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι ομιλείται στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, πράγμα που δίνει στους γνώστες της πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά με άπειρες ευκαιρίες. Επιπλέον, είναι η καλύτερη βάση για να μάθει κανείς ολλανδικά, δανέζικα, και σουηδικά, γλώσσες χωρών με εξίσου σημαντικές ευκαιρίες.

 

7. ΑΦΡΙΚΑΑΝΣ

 

Μείγμα ολλανδικών και αγγλικών, ομιλείται μόνο στη Νότια Αφρική και τη γειτονική Ναμίμπια και είναι από τις πιο απλές γλώσσες του κόσμου. Δεν υπάρχουν χρόνοι ρημάτων, ούτε γένη. Το λεξιλόγιο είναι κάτι σαν αγγλικές λέξεις με γερμανική προφορά. Μάθετέ τη μόνο αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη χώρα ή για να γοητεύσετε τους απογόνους των Ολλανδών αποίκων.

 

8. ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ

 

H εντελώς τεχνητή αυτή γλώσσα φτιάχτηκε για να μαθαίνεται εύκολα και ο δημιουργός της, γλωσσολόγος L. L. Zamenhof, ήλπιζε ότι θα αντικαταστήσει τα αγγλικά ως παγκόσμια γλώσσα – από την ελπίδα αυτή την ονόμασε Esperanto, που σημαίνει ελπιδοφόρος.

Με περίπου 2 εκατ. χρήστες, είναι η πιο επιτυχυμένη στο είδος της. Η προφορά είναι φωνητική, οι κανόνες γραμματικής απλοί, δεν υπάρχουν ανώμαλα ρήματα, οι χρόνοι ορίζονται με συγκεκριμένα προθέματα και καταλήξεις. Δυστυχώς, δεν ομιλείται σχεδόν πουθενά, εκτός από κάτι συνέδρια με θέμα την… ίδια τη γλώσσα. Μάθετέ τη μόνο αν είστε χομπίστας.

Του Κώστα Φαρμάκη

via