Η εκπαίδευση έγινε Εύκολη

Οι δέκα καλύτερες χώρες για να εργαστείς

Easyteach   2015-06-19

Back

Ποιες είναι οι χώρες με την καλύτερη αναλογία χρόνου απασχόλησης και αμοιβής;

Η μισθωτή απασχόληση είναι μία σχετική έννοια στις ημέρες μας. Το ίδιο και η ανταμοιβή της. Αμφότερες ποικίλουν από πλήρης, μερική έως… καθόλου. Γι’ αυτό και η εξισορρόπηση μεταξύ τους -απασχόλησης και αμοιβής- ανάγεται πια σε μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις για τις κυβερνήσεις, καθώς παλεύουν με το «τέρας» της ανεργίας.

Κατά τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν δέκα ανεπτυγμένα κράτη -τα περισσότερα ευρωπαϊκά παρεμπιπτόντως- που τα έχουν καταφέρει καλύτερα από όλους, παρέχοντας θέσεις μισθωτής εργασίας με ελκυστικά ωράρια και αμοιβές. Ορισμένα, κυρίως της Σκανδιναβίας, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν επίγειοι «παράδεισοι» για υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτά!

 

 

http://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2013/09/10/netherlands-640x400.jpg

 

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 35
Μέσος ετήσιος μισθός: 30.350 ευρώ 

Στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ η μερική απασχόληση κάνει… θραύση: το 2012, για παράδειγμα, 1 στους 4 μισθωτούς υπαλλήλους απασχολείτο υπό αυτό το καθεστώς. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η εκ περιτροπής εργασία αποτελεί πρακτική εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία. Ωστόσο, η γνωστή και ως Kurzarbeit γνώρισε νέες ημέρες δόξας από την απαρχή της οικονομικής κρίσης, ως ανάχωμα στις απολύσεις. Βάσει του σχετικού γερμανικού προγράμματος, η κυβέρνηση αποζημιώνει εν μέρει τους εργαζόμενους για το απολεσθέν εισόδημά τους. Με αυτά και με άλλα, τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα είναι στο 5,3%. 

 

ΔΑΝΙΑ

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 33
Μέσος ετήσιος μισθός: 34.900 ευρώ 

http://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2013/09/10/denmark-640x400.jpg

Τα ευέλικτα ωράρια εργασίας και η ετήσια άδεια πέντε εβδομάδων μετ’ αποδοχών είναι εδώ κανόνας, σε ένα μοναδικό στο είδος του μοντέλο εργασίας, που από αναλυτές περιγράφεται ως «ευέλικτο-ασφαλές». Μπορεί να είναι πανεύκολο για έναν εργοδότη να προσλαμβάνει και να απολύει υπαλλήλους, όμως οι τελευταίοι απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο κρατικό «δίχτυ» ασφαλείας, με υψηλά επιδόματα ανεργίας, διάρκειας έως και δύο ετών. Το ποσοστό των ανέργων είναι κάτω από 5%.

REUTERS